سخنرانی ونه گات در مراسم فارغ التحصیلی دانشگاه ام. آی. تی : لطفا کرم ضد آفتاب بمالید!
اگر میخواستم برای آینده ی شما فقط یک نصیحت بکنم، مالیدن کرم ضد آفتاب را توصیه میکردم. آثار مفید و دراز مدت کرم ضد آفتاب توسط دانشمندان ثابت شده است، در حالی که سایر نصایح من هیچ پایه و اساس قابل اعتمادی جز تجربه های پر پیچ و خم شخص بنده ندارند. ... اینک این نصایح را خدمتتان عرض میکنم:
قدر نیرو و زیبایی جوانیتان را بدانید، ولی اگر هم ندانستید، مهم نیست! روزی قدر نیرو و زیبایی جوانی تان را خواهید دانست که طراوت آن رو به افول گذارد. اما باور کنید تا بیست سال دیگر، به عکسهای جوانی خودتان نگاه خواهید کرد و به یاد می آورید چه امکاناتی در اختیارتان بوده و چقدر فوق العاده بوده اید. آن طور که تصور می کردید چاق نبودید. همه چیز در بهترین شرایطش بوده تا شما احساس خوب داشته باشید. نگران آینده نباشید. اگر هم دلتان میخواهد نگران باشید، فقط این را بدانید که نگرانی همان اندازه مؤثر است که جویدن آدامس بادکنکی در حل یک مساله ی جبر. مشکلات اساسی زندگی شما بی تردید چیزهایی خواهند بود که هرگز به مخیله ی نگرانتان هم خطور نکرده اند، از همان نوعی که یک روز سه شنبه ی عاطل و باطل ناگهان احساس بد پیدا می کنید و نسبت به همه چیز بدبین میشوید!با دل دیگران بی رحم نباشید .
عمرتان را با حسادت تلف نکنید.
گاهی شما جلو هستید و گاهی عقب.
مسابقه طولانی است و سر انجام، خودتان هستید که با خودتان مسابقه میدهید.
ناسزا ها را فراموش کنید.
اگر موفق به انجام این کار شدید راهش را به من هم نشان بدهید.
نامه های عاشقانه ی قدیمی را حفظ کنید.
صورت حسابهای بانکی و قبضها و ... را دور بیاندازید.
اگر نمی دانید می خواهید با زندگیتان چه بکنید، احساس گناه نکنید.
جالبترین افرادی را که در زندگی ام شناخته ام در 22 سالگی نمی دانستند می خواهند
با زندگیشان چه کنند.
برخی از جالبترین چهل ساله هایی هم که می شناسم هنوز نمیدانند.
تا میتوانید کلسیم بخورید.
با زانوهایتان مهربان باشید.
وقتی قدرت زانوهای خود را از دست دادید کمبودشان را به شدت حس خواهید کرد.
ممکن است ازدواج کنید، ممکن است نکنید.
ممکن است صاحب فرزند شوید، ممکن است نشوید.
ممکن است در چهل سالگی طلاق بگیرید، احتمال هم دارد که در هشتاد و پنجمین سالگرد
ازدواجتان رقصکی هم بکنید.
هرچه می کنید، نه زیاد به خودتان بگیرید، نه زیاد خودتان را سرزنش کنید.
انتخابهای شما بر پایه ی 50 درصد بوده، همانطور که مال همه بوده.
دستورالعملهایی که به دستتان میرسد را تا ته بخوانید، حتی اگر از آنها پیروی نمی
کنید.
از خواندن مجلات زیبایی پرهیز کنید.
تنها خاصیت آنها این است که بشما بقبولانند که زشتید.
با خواهران و برادران خود مهربان باشید.
آنها بهترین رابط شما با گذشته هستند و به گمان قوی تنها کسانی هستند که بیش از هر
کس دیگر در آینده به شما خواهند رسید.
به یاد داشته باشید که دوستان می آیند و می روند، ولی آن تک و توک دوستان جان جانی
که با شما می مانند را حفظ کنید.
برای پل زدن میان اختلافهای جغرافیایی و روشهای زندگی سخت بکوشید، زیرا هرچه بیشتر
از عمر شما بگذرد، بیشتر پی می برید که به افرادی که در جوانی می شناختید محتاجید.
سفر کنید
برخی حقایق لاینفک را بپذیرید:
قیمتها صعود می کنند، سیاستمداران کلک میزنند، شما هم پیر میشوید.
و آنگاه که شدید، در تخیلتان به یاد می آورید که وقتی جوان بودید قیمتها مناسب
بودند، سیاستمداران شریف بودند، و بچه ها به بزرگترهایشان احترام میگذاشتند.
به بزرگترها احترام بگذارید.
توقع نداشته باشید که کس دیگری نان آور شما باشد.
ممکن است حساب پس اندازی داشته باشید.
شاید هم همسر متمولی نصیبتان شده باشد.
ولی هیچگاه نمی توانید پیش بینی کنید که کدام خالی میشود یا بشما جاخالی می دهد.
خیلی با موهایتان ور نروید وگرنه وقتی چهل سالتان بشود، شبیه موهای هشتاد ساله ها
میشود.
نخ دندان به کار ببرید .
در شناخت پدر و مادرتان بکوشید ،هیچ کس نمی داند که آنان را کی برای همیشه از دست
خواهید داد.
دقت کنید که نصایح چه کسی را می پذیرید، اما با کسانی که آنها را صادر می کنند
بردبار و صبور باشید.
نصیحت، گونه ی دیگر غم غربت است.
ارائه ی آن روشی برای بازیافت گذشته از میان تل زباله ها، گردگیری آن و ماله کشیدن
بر روی زشتی ها و کاستی هایشان و مصرف دوباره ی آن به قیمتی بالاتر از آنچه ارزش
دارد، است.
اما اگر به این مسایل بی توجه هستید لااقل حرفم درمورد کرم ضد آفتاب بپذیرید.
ما یک روز چربی و روز دیگر قند را متهم چاقی و یا اضافه وزنمان میدانیم. به نظر شما کدامیک بیشتر ما را چاق میکند؟
باید بگوییم که در صد سال اخیر مصرف مواد غذایی چرب و همچنین مواد غذایی شیرین بسیار زیاد شده است. زمانی که ما بی وقفه به مصرف این قبیل مواد غذایی روی آوردهایم لازم است که اطلاعات زیادی نیز در خصوص قند و اسیدهای چرب داشته باشیم. باید بدانیم کدام یک از این دو مادهی غذایی بیشتر ما را چاق میکند؟ برای آشنایی با این مواد غذایی و تأثیر هر کدام روی وزن ما، مطالعهی این مطلب را از دست ندهید.
چربی پرکالریتر از قند
اولین چیزی که باید بدانید این است که لیپیدها (یعنی مواد چرب یا اسیدهای چرب) پرکالریتر از گلوسیدها هستند. به این ترتیب که در هر گرم قند مصرف شده، بدن ما 4 کیلوکالری دریافت میکند و این در حالی است که با هر 1 گرم لیپید، بدن 9 کیلوکالری دریافت میکند. بنابراین چربیها تقریباً دو برابر بیشتر از قندها کالری دارند. برای همین در یک برنامهی غذایی متعادل میزان لیپیدهای توصیه شده نسبت به گلوسیدها و پروتئینها کمتر میباشد. بهتر است بدانید که پروتئینها نیز مانند قندها در هر گرم 4 کیلوکالری به بدن میرسانند.
مشکل اساسی که انسان امروز با آن مواجه است به قندها و مواد چرب پنهان در غذاها مربوط میشود که از طریق مواد غذایی صنعتی وارد برنامهی غذایی ما شده است. زمانی که ما خودمان با مواد غذایی مناسب آشپزی میکنیم دقیقاً میدانیم به چه میزانی قند یا روغن و مواد چرب به غذاهایمان اضافه کردهایم. اما امروزه با مصرف مواد غذایی آماده حتی با مطالعهی ترکیبات آن محصول دقیقاً نمیدانیم چه میزان قند یا چربی دارد. برای همین انسان امروز بیشتر در معرض قند و چربی پنهان موجود در محصولات غذایی صنعتی قرار دارد و برای همین بیشتر در دام اضافه وزن و چاقی میافتد.
از چربیهای پنهان غفلت نکنید
معمولاً چربی و مواد غذایی چرب، غذا را خوشمزه میکند و برای همین است که غذاهای چرب طرفداران بیشتری دارند. تولید کنندههای غذاهای صنعتی نیز این موضوع را به خوبی میدانند و برای همین در تولید بیشتر محصولات خود از چربی استفاده میکنند و در برخی موارد در استفاده از این مواد چرب نیز افراط میکنند. برای جلوگیری از مصرف چربی بیش از اندازه اولین گام این است که مصرف مواد غذایی آماده و صنعتی را محدودتر کنید. میزان روغنی که به غذاهایتان اضافه میکنید را کاهش دهید. از روغنهای گیاهی بیشتر استفاده کنید. البته باید بدانید که چربیها در بیشتر محصولات غذایی که ما روزانه مصرف میکنیم نیز وجود دارد بدون این که به آنها بدبین باشیم مثل گوشت، پنیر، برخی از ماهیها، بیسکوییت ها، شیرینیجات، پیتزا و...
باید بدانید که 3 نوع اسیدهای چرب وجود دارد: اسیدهای چرب اشباع نشدهی مونو، اسیدهای چرب اشباع نشدهی پُلی (امگا 3 ها و امگا 6 ها) و اسیدهای چرب اشباع شده.
اسیدهای چرب اشباع شده برای سلامتی خوب نیست و برای همین باید مصرف آنها را به حداقل برسانید. این نوع چربیها از حیوانات به دست میآیند (مثل گوشت قرمز، سوسیس و کالباس، محصولات لبنی و غیره). تا جایی که میتوانید مصرف سس را نیز کاهش دهید. باید بدانید حتی میزان کمی از این سسها نیز حاوی میزان زیادی چربی هستند.
از قند پنهان غفلت نکنید
قند نیز همانند چربی در اکثر محصولات غذایی صنعتی وجود دارد. حتی قند به محصولات شور مثل انواع سسها، غذاهای آماده، نانهای صنعتی، پاستاها و غیره اضافه میشود. در محصولات دیگری مثل انواع نوشیدنیهای گازدار، آبمیوههای صنعتی، غلات صبحانه، کیکها، شیرینیجات و بیسکوییتهای صنعتی به میزان زیادی قند وجود دارد. همان طور که میتوان با آشپزی سالم در منزل میزان چربی را کنترل کرد به همان ترتیب نیز میتوان میزان مصرف قند را نیز تحت کنترل در آورد. لازم است که مصرف نوشیدنیهای شیرین و گازدار را کاهش دهید.
توصیه میکنیم مصرف گلوسیدهای با شاخص گلیسمی پایین را جایگزین گلوسیدهای با شاخص بالا گلیسمی بکنید. منظورمان این است که قندهای تصفیه شده شاخص گلیسمی بالایی دارند و باید در مصرف آنها احتیاط کنید. توجه داشته باشید که هر چه شاخص گلیسمی بالا باشد ترشح انسولین بیشتر میشود و به این ترتیب حالت مقاومت در برابر انسولین و خطر ابتلا به دیابت نیز افزایش مییابد.
در حالت کلی مواد غذایی تهیه شده از قندهای تصفیه شده و آرد سفید مثل آبنباتها، شکر سفید، نوشیدنیهای گازدار، انواع شربتها، مربا، برنج سفید، غلات صبحانهی شیرین و غیره دارای شاخص گلیسمی بالایی هستند. بر عکس غلات کامل (مثل نان سبوسدار، برنج کامل، پاستاهای تهیه شده با آرد کامل، کینوا، گندم سیاه و غیره) عدس، انواع لوبیاها، میوههای طبیعی و غیره نیز حاوی شاخص گلیسمی پایینی هستند.
چه کنیم تا به دلیل مصرف قند و چربی چاق نشویم؟
در گام اول مصرف چربی را کاهش داده و همچنین قندهای تصفیه شده که دارای شاخص گلیسمی بالایی هستند را نیز با احتیاط مصرف کنید. همچنین آگاه باشید و بدانید که برخی از محصولات غذایی حاوی قند و چربیهای پنهان هستند. این محصولات را شناسایی کرده و مصرف آنها را محدود کنید. در حالت کلی این 3 اصل را رعایت کنید:
1. مصرف محصولات غذایی آماده و صنعتی را محدود کرده و خودتان با استفاده از مواد اولیهی سالم آشپزی کنید.
2. تا حد امکان مواد غذایی گیاهی را جایگزین محصولات حیوانی کنید.
3. مصرف مواد غذایی با شاخص گلیسمی پایین را در الویت برنامهی غذایی خود قرار داده و مصرف قندهای تصفیه شده را محدود کنید.